top of page

תרפליי היא שיטת טיפול חווייתית מבוססת התקשרות בילדים ובמשפחותיהם. הגישה מגדירה התקשרות בטוחה בין הורה לילד, אשר עוזרת להתפתחות מיטבית של הילד, באמצעות ארבעה צרכים: הענקה, הבניה, מעורבות ואתגר.
 
בפרוטוקול של הערכה מובנית, המטפל מזהה מהם המימדים החזקים ואלו הזקוקים לחיזוק בקשר הורה-ילד ולפיהם נבנית התוכנית הטיפולית. לכל מימד הותאמו פעילויות חוויתיות, אותן מוביל המטפל בפגישות באופן מותאם לילד ולהורים.
 
הגישה פותחה בארה"ב, פועלת ברחבי העולם מזה כמה עשורים והחל מ2019 החלה להיות מופצת גם בישראל. בשנים האחרונות הצטברו עדויות מחקריות וכיום השיטה מוכרת בארה"ב כשיטת טיפול מבוססת-תוצאות.

Mother and Baby on Floor
Image by Kelly Sikkema

איך נראה מפגש טיפולי?

הנוכחים בפגישה הם ההורה, הילד והמטפל.
המטפל מכווין את ההורה והילד דרך משחקים קלילים, פעילויות מאתגרות ואינטראקציות מטפחות ונעימות.
מפגשים אלו משולבים במפגשי הורים-מטפל המאפשרים שיקוף ומודעות גוברת לצרכי ילדכם.

Image by Magdalena Smolnicka

למה אני צריך להיות בטיפול עם הילד?

בתרפליי אנחנו מאמינים שההורים הם הדמויות המשמעותיות ביותר בחייו של הילד. זהו הקשר הראשוני של הילד ולפיו הוא בונה את "מודל העבודה" הפנימי שלו על עצמו ועל העולם. לכן בעזרת עבודה של הילד וההורה יחד, ניתן לעבוד על שינויים משמעותיים בעולמו של הילד. בדימוי העצמי, בויסות הרגשי, ביכולות החברתיות ועוד.


למה אנחנו לא מדברים אלא "רק" משחקים?

ראשית כי השפה של הילדים היא שפת המשחק… שנית, כי מחקרים נוירופסיכולוגיים רבים מצאו כי טיפול בקשיים רגשיים, למשל קשיים בויסות רגשי, חרדה, טראומה ועוד צריך להיעשות ע"י עבודה המערבת חלקים אחרים במוח. עבודה המערבת גוף, תנועה וקשר עין ולאו דווקא עבודה ורבלית של שיח על הקושי. התיקון נעשה דרך החוויה.


למה המפגשים מצולמים?

אנחנו יודעים שזה לא נוח לדעת שמצלמים את המפגש. הצילום מסייע בכמה רבדים. על מנת לדייק את העבודה המטפל.ת צופה בצילומי המפגשים. בנוסף, הצילום יסייע גם לך ההורה - בפגישות ההורים המטפל.ת יציגו חלקים מן המפגשים המצולמים ובעזרת חשיבה רפלקטיבית משותפת תבינו טוב יותר מה נכון עבור הילד שלך ותלמד להבין אותו יותר גם מחוץ לחדר.


מתי אוכל לשתף את המטפל.ת בתכנים שעולים בבית?

אחרי בערך כל שלושה מפגשים יהיה מפגש משותף שלכם ההורים עם המטפל.ת. במפגשים האלו תהיה לכם הזדמנות לשתף באיך אתם מרגישים בחדר בזמן הטיפול, אילו השפעות אתם רואים בבית ובמסגרת ובתכנים נוספים. המטפל.ת גם תוכל להסביר לכם את התהליכים שהיא רואה בחדר ותנסו להבין אותם יחד.


הילדה שלי לא גדולה מידי למשחקים כאלו?

הרבה פעמים יש פער בין הגיל הכרונולוגי של הילד לגיל הרגשי. במפגש הטיפולי אנחנו מנסים לענות על הצורך הרגשי, לעיתים זה יכול להראות ילדותי, אולם אנו מסתכלים על התגובה של הילד ורואים מה נכון עבורו ומאמינים שמתוך מענה זה הילד יצמח והפער בין הגיל הכרונולוגי לרגשי יצטמצם.


כבר הייתי בטיפול דיאדי עם הילד, זה אותו דבר?

אם היית בטיפול דיאדי קלאסי, רוב הסיכויים שבחרת עם ילדך במה לשחק והמטפל.ת צפו, פירשו ועזרו לך לעבד את התכנים אחר כך. בתרפליי המפגש נראה אחרת. הפעילויות המשחקיות במפגש הטיפולי מתוכננות מראש ע"י המטפל כדי לענות על הצרכים והמטרות שהגדרתם בתחילת הטיפול והמטפל ינחה אתכם במהלך המפגש.

bottom of page